Black and white

06-01-05_salisbury_plain_037
King Penguins

National Geographic declared yesterday as the Penguin Awareness Day. I don’t know if these guys above know, but for me it’s a good reason to dive into my penguin pictures. They are those birds all kids have heard about (especially after Happy Feet), they can’t fly, live at the bottom of the world. Well, ok, they can’t fly, but there are only 2 species (out of 18 in total, the Emperor Penguin and the Adelie Penguin) of penguin that really breed on the continent of Antarctica and there is even one (the Galápagos Penguin) that breeds around the equator. The King Penguins on the picture above have a very special breeding biology. It takes them more as 12 months to raise their single chick, enabling them only to raise two chicks every three years. This also means there will always be chicks in the colony, often from different sizes and often with other penguins still incubating. Here just a few adults in the colony on Salisbury Plain, South Georgia.

Arjen Drost

Arjen is a Polar ecologist, nature photographer and full time expedition guide on expedition cruise ships in both Polar regions. With his pictures and stories he likes to show the beauty of these very fragile and threatened places.

2 comments

 • Hallo Arjen,

  Altijd leuke beelden van zo’n kolonie.
  Misschien zien we elkaar in 2012 op de Plancius.

  Ik zou graag wat ouderdomsbepaling aan skeletonderdelen van Groenlamdse walvissen doen.
  Deze vond ik afgelopen zomer in de permafrost bij Sudbukta op Barentsoye.
  Zij lagen bijna een kilometer landinwaarts tussen basalfrormaties en ongeveer 25 meter hoog. Schedels, ribben en wervels; gedeeltelijk begroeid en op gelijk niveau met de vegetatie. Moet van tijden geweest zijn dat hier geen ijskappen waren, maar wel een voldoende diepe zee. Lang geleden dus en boeiend om te weten.

  groet,

  Peter

  Like

 • Ja, ik zag je op de lijst staan. Lijkt me leuk!

  Inderdaad verrassend hoever je die botten soms van de kust af vindt. Bij Augustabukta (Nordaustlandet) liggen er ook een paar flink hoog.
  Ik zit zelf nog te denken naar een mooi thema voor een slideshow/film. Gelukkig hebben we nog ruim een jaar 🙂

  Groeten, Arjen

  Like

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s