Het Rijk van de IJsbeer

A mother Polar Bear and two seven months old cubs resting

Het Noordpoolgebied, die witte plek bovenaan de wereldkaart. Deze lezing neemt u mee naar het gebied waar de zon in de zomer nooit onder gaat. Wanneer de sneeuw gesmolten is, begint een korte maar hevige zomer. De toendra vertoont al snel de mooiste kleuren en Rendieren en Muskusossen genieten van de plotselinge groei van de vegetatie. Tussen deze vegetatie proberen vogels als de Brandgans en de Rosse Franjepoot hun jongen groot te brengen maar ze moeten continue op hun hoede zijn voor Poolvossen. Als ze erg pech hebben komt de Koning van het Poolgebied ook nog langs. IJsberen hebben uiteraard een voorkeur voor het zeeijs, maar het gebeurt ook regelmatig dat er een op het land achterblijft. Op het ijs zijn ze hard op zoek naar zeehonden, iets wat met het smelten van het ijs steeds lastiger wordt.

De beren worden achtervolgd door Grote Burgemeesters en Ivoormeeuwen, die een graantje mee hopen te pikken van de overblijfselen van hun vangsten. Verder vliegen er natuurlijk ook de nodige alkachtigen als de Kortbekzeekoet en de Kleine Alk rond. Tenslotte brengen we nog een bezoekje aan de verlaten poolwoestijnen, steenvlaktes grotendeels zonder leven.
Deze lezing geeft een mooi overzicht van het leven in het poolgebied, van de toendra tot de poolwoestijnen en van het ijs van de gletsjers tot het zeeijs.

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s